Sa nama je lakše

Sezonske alergije

naslovna

Sezonske alergije

Ukoliko se radi o težim simptomima, rešenje možete pronaći u najbližoj Filly apoteci

Sezona alergija za mnoge od nas ne prestaje tokom čitave godine i sigurno znate nekoga u vašem okruženju ko pati barem od nekih simptoma alergijske reakcije koji mogu biti raznovrsni od malaksalosti preko natečenosti i crvenih očiju. Najjače prisustvo uobičajenih alergena se dešava u proleće ali postoje mnogi alergeni koji se javljaju u kasnim letnjim mesecima i znaju da traju do početka novembra. Kako bi Vam pomogli da što lakše prebrodite godinu i dočekate zimu, Pronašli smo par načina koji mogu da vam ublaže simptome i pojačaju imunitet.

1. Sunčanje– nedostatak vitamina D može uticati na povećanu osetljivost organizma na alergene. Redovnim izlaskom na sunce možete smanjiti deficit vitamina D u vašem organizmu.

2. Održavanje vlažne sluznice nosa– to je važno jer na taj način sprečavate prodor alergena i drugih štetnih čestica.

3. Po povratku u kuću, obavezno skinite svu odeću i istuširajte se. Važno je da isperete nos – vodom i potom izotoničnim odnosno fiziološkim rastvorom.

4. Korišćenje etarskih ulja– naučno je dokazano antiseptično, antimikrobno i antivirusno dejstvo eteričnih ulja, pa se iz tog razloga mnoga eterična ulja koriste kao pomoć kod različitih oboljenja – kašlja, bronhitisa, reumatskih tegoba, migrena, glavobolja, depresije i anksioznosti, a pomažu i kod alergije. Bilo da se odlučite za inhalaciju etarskim uljima, masažu ili kupku, sigurno ćete osetiti olakšanje.

Ukoliko se radi o težim simptomima, rešenje možete pronaći u najbližoj Filly apoteci

  • Oralni antihistaminici – ublažavaju simptome alergijskog rinitisa kao što su kijanje, suzne i otekle oči, kao i svrab. Antihistaminici blokiraju delovanje histamina, koji se oslobađa kada je pod napadom alergena.
  • Dekongestivi – su tu da smanje oticanje krvnih sudova u nosu, čime se smanjuje crvenilo i oslobađaju disajni putevi. Ovi medikamenti mogu biti u obliku spreja, kapi ili tableta. Ne treba ih koristiti duže od nekoliko dana.
  • Fiziološki rastvor – Ako redovno koristite fiziološki (slani) rastvor smanjićete iritaciju nosa i simptome koji prate alergijski rinitis. On razređuje sluz u nosu, čisti nosne šupljine i održava njihovu hidrataciju čime smanjuje inflamaciju (upalu). Slani rastvor takođe uklanja i polen koji izaziva alergiju.

Sa nama je lakše!